Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart är troligen världshistoriens största musikbegåvning. Under sin livstid skrev han många klassiska verk som Figaros Bröllop, Trollflöjten och Don Giovanni. Han så gott som föddes in i musiken genom att hans far, Leopold Mozart som själv var kompositör, tidigt började skola honom i musik. Underbarnet Mozart var ett populärt inslag bland Europas adel och kungahus och han spenderade stora delar av sin barndom på turné tillsammans med fadern och sin syster.

Född i Salzburg

Född i Salzburg

Född i Salzburg

Wolfgang Amadeus Mozart föddes 1756 i Salzburg i nuvarande Österrike. Hans föräldrar var Leopold Mozart som precis hade fått plats en som kompositör vid furstärkebiskopens hov i dåvarande Ärkebiskopsdömet Salzburg som också var huvudstad i det samma. Moder var Anna Maria Perti. Paret fick sammanlagt sju barn men endast Amadeus och hans äldre syster Maria Anna överlevde spädbarnsåren. Fadern Leopold såg tidigt Amadeus intresse och begåvning för musik. Redan som treåring började Amadeus att undervisas i klaverspel och det var också då han komponerade sitt första musikstycke.

Europa-turné

Tre år senare vid sex årsålder hade underbarnet börjat att även spela violin. Nu fick han uppträda inför den tysk-romerske kejsaren i Wien. Kejsaren blev förtjust och ryktet om det begåvade barnet spreds bland Europas kungahus. Snart gav sig Amadeus ut på turné tillsammans med fadern och systern. Att få uppträda för europeiska kungar och kejsare var så klart upplyftande och en upplevelse i sig. Dock var det inte helt riskfritt. Amadeus smittades av flera farliga sjukdomar. Genom sin faderns omsorg lyckades han klara sig men det kan ha bidragit till Mozarts klena hälsa genom hela sitt korta liv.

Otroligt produktiv

Det är ingen tvekan om att Mozart är tidernas mest produktive kompositör. Trots att han dog i ung ålder så har han ändå lyckats komponera mer än de flesta. De finns många myter och historier om Mozarts begåvning. Bland annat berättas om att han vid ett besök på Sixtinska kapellet i Rom hörde Gregorio Allegris berömda stycke Miserere. På den tiden fick detta stycke inte framföras på någon annan plats och inga noter fick föras ut. Legenden säger att Mozart hörde stycket en gång och sedan gick ut för att skriva ner varenda not från hela stycket. Han behövde endast rätta några få noter vid ett senare tillfälle.

Begåvad syster

Ett annat starkt rykte är att hans syster Maria var lika begåvad men att den tidens brist på jämställda samhälle har gjort att Amadeus uppmärksammades mer. Om det är sant eller inte går inte att få reda på nu men sant är att hon turnerade runt tillsammans med sin bror och far tills hon ansågs vara för gammal och giftasmogen. Hon satt sen fast i ett konvenansäktenskap och hade inga möjligheter att varken komponera eller uppträda. Det finns antydningar i brev att Nannerl, som hon kallades komponerade men det går idag inte att hitta någonting nedtecknat. Det troliga är väl att även hon hade sin brors begåvning men att 1700-talet inte var reda för en kvinna i rampljuset.

Omärkt grav

Mozart var under sin livstid omåttligt populär och han tjänade också stora summor pengar. Dock var han komplett oförmögen att kunna hålla i sina pengar vilket gjorde att han trots stora inkomster var konstant pank. Wolgang Amadeus Mozart, världens störste kompositör dog hastigt av en okänd sjukdom 1791 endast 35 år gammal i Wien i dåvarande Ärkehertigdömmet Österrike. Han begravdes i en omärkt grav som ingen har lyckats lokalisera varken då eller senare.