Sveriges största operasångare

Sveriges största operasångare

Att Sverige är en stor musiknation har kanske inte gått någon förbi men det här musikundret har faktiskt börjat långt innan Roxette, The Cardigans och andra internationella popgrupper. Redan under 1800- och 1900-talet var Sverige hemland åt internationella superstjärnor som Jenny Lind, Birgit Nilsson och Jussi Björling. Skulle man omsätta deras framgångar till att mätas idag skulle de vara ungefär lika populära som ABBA eller Robin. Sverige har även i modern tid fått fram flera stora operasångare med internationella framgångar som Ann-Sofie von Otter och Malena Ernman.

Jenny Lind

Jenny Lind

Jenny Lind

Det här var en internationell stjärna utan like mätt med dagens mått. För sin första USA-turnering fick hon den på den tiden astronomiska summan 150 000 dollar. Hon var även drottningen av Englands favorit. Allt började med Adolf Fredriks musikklasser. Hon föddes 1820 i en utom äktenskapet och var även utackorderad till en annan familj under en del av sin barndom. Väl tillbaka i Stockholm föddes intresset för musiken vid Adolf Fredriks musikklasser. Redan som barn uppträdde hon med sin fantastiska röst och 1840 blev hon svensk hovsångerska. Hennes smeknamn var Den svenska näktergalen och ryktet säger att Drottning Viktoria av England som älskade hennes röst gav henne ett smycke format som en näktergal, utsmyckat med rubiner och smaragder.

Jussi Björling

Denna gigant inom operan som fortfarande spelas världen över började sitt liv i Borlänge i södra Dalarna. I sin hemort hyllas han idag bland annat genom ett helt eget torg och ett museum. Han föddes 1911 och började tidigt att turnera både i Europa och USA. Främst tillsammans med sina bröder som också var tenorer och även med sin far som var sångare. Få svenska sångare har en röst så känd som Jussi Björlings. Han var under långa tider den mest önskade artisten på Sveriges Radio och idag känner de flesta igen hans röst från sånger som Till havs och Helga natt som fortfarande spelas på radion.

Birgit Nilsson

Den här världsberömda sångerskan var bonddottern som tre år gammal började att ta fram egna melodier på sitt leksakspiano. Hon har själv hävdat att hon började sjunga redan innan hon lärt sig gå och att hon även sjöng i drömmen. Under sin uppväxt blev hon uppmärksammad för sin sångröst. När hon gick och tog sånglektioner hos Ragnar Blennow i Åstorp i Skåne uppmanade han henne att söka till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Birgit blev antagen på första försöket och resten är historia.

Ann-Sofie von Otter

Det här är lite av en doldis för oss här i Sverige men Ann-Sofie von Otter är en av operavärldens verkligt stora superstjärnor. von Otter är dotter till friherren och diplomaten Göran von Otter. Hon fick tidigt ett intresse för musik och i tjugoårsåldern tog hennes karriär fart för att som 30-åring debutera på Covent Garden i London. Sen dess har hon vunnit många fina priser både i Sverige och utomlands. Hon har bland annat vunnit tre grammis för bästa skiva inom klassisk musik.

Malena Ernman

Den här folkkära artisten från Sandviken har både opera och schlager på sin repertoar. Hon turnerar runt på de stora operascenerna i Europa men har sitt hem i Stockholm. Här hemma är hon inte bara känd för sin sång utan också för sitt sociala engagemang.