Svenska musikaler

Svenska musikaler

Här i Sverige med en lång och variationsrik musiktradition har vi så klart även producerat en rad framgångsrika musikaler. Visst är det vanligt att översätta och sätta upp utländska musikaler, då främst från Broadway i New York och Londons West End, men det har även skrivits och framförts en rad framgångsrika svenska musikaler. En del har även exporterats och blivit stora succéer utomlands. Exempel på det är Mamma Mia och Chess. Här kommer lite mer info om några populära svenska musikaler.

Mamma Mia

Mamma Mia

Mamma Mia

Kanske den mest framgångsrika svenska musikalen genom tiderna. Björn Ulvaeus och Benny Andersson slog sina musikaliska huvuden ihop och skapade helt nytt liv åt deras gamla ABBA-hits. Trots att det är en svensk musikal från början hade den premiär 1999 i musikalernas högkvarter West End i London. Den blev snabbt populär och ABBA-fans från hela världen strömmade till. Det ledde till att den snart sattes upp på Broadway i New York där den hade premiär 2001. Först 2005 kom den till Sverige och här spelades den i två år fram till 2007. Den som missade Mamma Mia musikalen då kan istället gå och se Mamma Mia The Party som är en levande föreställning där åskådarna serveras middag vid bord och showens artister dyker upp och framför musikalens sångnummer på oväntade platser i lokalen. En helkväll med andra ord. Succésagan för Mamma Mia är ju inte slut där utan den har även gett upphov till inte bara en utan två långfilmer som båda rönt stora internationella framgångar. Man kan nog säga att ABBA is still going strong!

Chess

Även denna succémusikal kommer från musikundren Ulvaeus och Andersson. Musikalen började växa fram under 1980-talet och historien bygger löst på några av den tidens största schackspelares öden och äventyr. Bland annat är figuren Freddie i musikalen byggd på den amerikanska storspelaren Bobby Fischer och en del andra bitar i handlingen har tagit inspiration från de ryska mästarna Viktor Kortjnojs och Anatolij Karpov. Musiken är mycket kraftfull och låten Anthem som från början framfördes av Tommy Körberg är att betraktas som en riktig klassiker.

Livet är en schlager

Denna populära musikal som gick på Cirkus i Stockholm byggde på en långfilm med Helena Bergström och Jonas Karlsson där den sistnämnda skrev en låt som blev uttagen till Melodifestivalen, då framförd av Helena Bergströms rollfigur Mona som är besatt av schlagermusik och lever ett vanligt familjeliv med man och barn. Mona jobbar som personlig assistent till den CP-skadade David som skriver musik. Livet ändras som över en natt för Mona när hon blir antagen till årets schlagertrupp och det blir på både gott och ont. Filmen regisserades av Susanne Bier. Musikalens sånger fick texter skrivna av Jonas Gardell och musiken skrevs av den gamle schlagerräven Fredrik Kempe. Rollen som Mona spelades av Helene Sjöholm.

Kristina från Duvemåla

Detta folkkära verk från 1995 har också haft med duon Ulvaeus/Andersson att göra. Här gav de sig på att tonsätta ett av svensk litteraturhistorias främsta verk: Invandrarna/Utvandrarna-sviten. Musikalen blev omåttligt populär och sångerna från den är fortfarande flitigt spelade. Den blev som ett genombrott för två av våra största musikalstjärnor, Helene Sjöholm som spelade rollen som Kristina och Peter Jöback som hade rollen som Karl Oskars yngre bror Robert.