Svensk musik ute i världen

Svensk musik ute i världen

Det är inte bara en seglivad myt utan svensk musik är fortfarande en enormt stor exportvara ute i världen. Artister som Abba, Roxette, Ace of Base, Robyn, Avicii och Europe stoltserar alla med låtar som du fortfarande kan höra på ett dansgolv i princip över hela världen. Frasen ”det svenska musikundret” sägs komma ifrån tiden med ABBA:s glansdagar på 70 och 80 talet men tronen togs sedan över utav Roxette och Ace of Base under 90 talet vilka pumpade ut hitlåtar som bland andra ”Joyride”, ”It Must Have Been Love”, ”The Sign” och ”All That She Wants”. Sedan dess finns de allra flesta genrer representerade och det är inte bara trallvänliga poplåtar som exporteras utan svensk hårdrock, house, black metal och rock har även den mängder av fans över hela världen.

Varför just svenskt?

Hur kommer det sig egentligen att ”lilla” Sverige med ca 10 miljoner invånare är bland de allra främsta i världen på just musik? Först och främst så stannar vi inte på endast artister utan Sverige kan dessutom stoltsera med några av de allra främsta musikproducenterna i världen. Producenter som Max Martin, Rami och RedOne har varit med och producerat låtar till artister såsom Britney Spears, Backstreet Boys, Lady Gaga, Akon och Michael Jackson vilket i sin tur gjort dem till några av de allra största artisterna under 90 och 2000 talet. Det är svårt att säga varför svensk musik är så populär, den skiljer sig egentligen inte nämnvärt ifrån andra länders musikexport men det har onekligen blivit så att svensk musik är lika med tradition och dessutom av hög kvalitet.

Musikexportpriset

Musikexportpriset

Svensk musik är sådan hårdvaluta både i Sverige och i resten utav världen att regeringen under 1997 bestämde sig för att skapa ett årligt pris ”Musikexportpriset”. Musikexportpriset är precis som det låter, ett pris som ges en gång om året till svenska artister eller till svenska låtskrivare som både bidragit till en positiv Sverigebild och främjat stora framgångar internationellt sett. Rock och metalbandet Ghost från Linköping var gruppen som senast förärades med musikexportpriset efter att ha turnerat och spelat på hela 137 stycken runt om i världen när turnén avslutades i Mexiko City.

Bevarat till eftervärlden

Det är inte bara musik från de senaste 30–40 åren som varit stora även utanför Sveriges gränser utan Olle i Skratthult, Hjalmar Peterson, slog till med en dänga, ”Nikolina” år 1917. Hjalmar som dock lämnat Sverige för att bygga upp ett nytt liv i Amerika blev därför den allra främsta underhållaren till de svenskamerikanska människorna väl på plats under 1910–20 talet. Den populära sången ska nu bevaras för eftervärlden på USA:s kongressbibliotek som varje år samlar 25 stycken olika ljudinspelningar för eftervärlden. Hjalmar Peterson och hans sång ”Nikolina” får därmed sällskap av bland annat ett tal ifrån Winston Churchill men också utav låten ”Celebration” som framförs av gruppen Kool and the Gangs. Det svenska musikundret ser inte ut att ha stoppats utan nya fantastiska artister etablerar sig fortfarande internationellt och kanske tar det aldrig slut?