Spela gitarr

Spela gitarr

Är du den där personen som helt låter dig uppslukas i TV-spelet Guitar Hero och i smyg önskar att du kunde spela så där på riktigt också. Eller när du en hemlig dröm om att få uppträda som trubadur eller bara kunna underhålla kompisgänget på festen. Då är det kanske dags att göra slag i saken och ta dig tid till att lära dig att spela gitarr på riktigt. Idag finns så många olika sätt att lära sig på att det inte finns några ursäkter att låta bli. Vill du inte betala någon för att lära dig så kan du bara kolla in en del Youtube-klipp som visar hur man går till väga. Så sitt inte där och dröm, kom igång med att spela gitarr istället!

Börja med att stämma

Börja med att stämma

Börja med att stämma

Det är kul att komma igång med att spela gitarr men visst innebär det en del arbete också. Det första du måste lära dig är att stämma gitarren. Du kan inte lära dig att spela på en ostämd gitarr för det kommer inte låta bra och få dig att tappa intresset. Nybörjaren startar med att lära sig att stämma E, A, D, G, B, E. När du blivit varm i kläderna och lärt dig mer finns andra sätt att stämma också som kan vara roliga. Men ta en sak i taget och börja med det enkla. Lättast är att ta hjälp av en app för att få fram rätt toner. Du kommer snart att lära dig hur de olika tonerna låter och kunna stämma helt själv med hjälp av gehör.

Ackord

Nästa steg blir att lära dig att spela de enklaste ackorden. Bäst är att börja med ackorden G-, D- och A-dur. De är lätta att lära sig fingersättningen till och du behöver inte vara särskilt fingerfärdig för att få till dem. Dessa ackord är ändå till stor nytta och du kan spela en rad olika sånger med dem. Träna på att få till snabba växlingar mellan dessa ackord, se till så att du kan det som ett rinnande vatten innan du går vidare. Någon väljer här kanske att ta en privatlektion eller så väljer man att gå vidare med en kurs som man följer hemma. Nu för tiden finns även möjligheten att ha lektioner via Skype för den som vill det.

Övning ger färdighet

Oavsett hur du går till väga för att lära dig så är det övning som gäller. Speciellt i början är det viktigt att du avsätter tid till att öva. På så sätt kommer du att komma snabbt framåt i dina färdigheter och förhindra att du snabbt ledsnar för att du ändå inte lär dig någonting. Om du avsätter en liten stund varje dag så är det inte mycket tid som krävs utan det kan räcka med så lite som 15-20 minuter om du övar varje dag. Sitt med gitarren en stund innan middagen eller precis när du kommer hem. Försök att skapa en ny rutin runt detta så att det blir en del av din vardag. Då kommer du snart att vara en god bit på väg mot drömmen att få bli en äkta guitar hero.