Rockmusik

Rockmusik

Det här är en av våra mest populära musikstilar och den finns även i många olika former. Allt från svängig rock n’ roll till tung hårdrock. Rocken har även inspirerat till skapandet av flera andra musikstilar. Rocken föddes ur 1950-talets ungdomskultur och stod från början för revolt mot traditioner och vuxenvärlden. Idag är rock fortfarande en av våra viktigaste musikstilar som fortsätter att leva, utvecklas och upptäckas av nya generationer.

Historia

Historia

Historia

Det första fröet till vår moderna rock föddes under det tidiga 1900-talet. Vid 1910-talet var det möjligt att göra inspelningar så det är först från den tiden det är möjligt att i efterhand veta exakt hur musiken lät. Det var den svarta befolkningen i USA som skapade rockens föregångare, blues. Bluesmusik liksom rocken ansågs vara ofin och ingenting för hederligt folk att lyssna på. Efter andra världskriget utvecklades blusen allt mer till den så kallade rhythm & blues med fler instrument och högre tempo. Under 50-talet när ungdomskulturen på allvar tog fart ville ungdomarna ha en musik som revolterade kraftigt mot den musik deras föräldrar lyssnade på. Många som var extra modiga lyssnade i smyg på den förbjudna jazzen eller rhythm & blues. När sen artister som Elvis dök upp och spelade svängig musik med elgitarr, trummor och bas var succén ett faktum och rocken var här för att stanna.

Olika stilar

Rocken finns idag i en mängd olika stilar. Karakteristiskt för rocken är dock att den spelas med flera instrument och speciellt elgitarrer. Den rock som växte sig populär under 1950-talet skulle vi nog idag kalla för rock n’ roll. Mot slutet av 50-talet hade rockens popularitet dalat lite. Det dröjde dock inte länge innan nästa våg skulle komma. I början på 1960-talet slog ett brittiskt rockband vid namn The Beatles igenom med sitt nytänkande och fartfyllda rock. Eftersom att ungdomskulturen fortfarande starkt präglades av uppror var de långhåriga bandmedlemmarna den perfekta förebilden. Att vara långhårig ansågs nästan vara värre än Elvis höftrullningar och bandet blev helt omåttligt populära världen över. The Beatles musikstil mynnade sen senare ut mot att mer likna pop. Precis när den vuxna världen precis hade någorlunda vant sig vid de ohängda ynglingarna i The Beatles när nästa bomb slog ner. The Rolling Stones hade ännu längre hår och en mycket vildare stil vilket fick tonåringarna att älska dem.

Rocken lever vidare

Efter 1960-talets poprock-trend kom det nya decenniet med nya strömningar. Hippierörelsen var fullt utvecklad och mycket av musiken som kom nu hörde till den experimentella stilen. Mycket kanske berodde på den tidens trend bland musiker att experimentera med droger. Stora band som Pink Floyd och Led Zeppelin spelade en ny typ av rock som kallades progressive rock. En suggestiv musik som under en konsert eller album sakta utvecklades med en stegrande stämning. Det blev också mer viktigt med att texterna skulle ha ett budskap. I Sverige blev proggrocken populär på grund av sina vänsterpolitiska budskap. När 70-talet gick över i 80-tal tog punken över allt mer med band som Sex Pistols och Ebba Grön. Under 1980-talet växte nästa rockstil fram, hårdrocken. Den växte fram ur en annan typ av rock som varit populär på 70-talet, glamrocken med band som Kiss i förgrunden. 80-talets hårdrock skulle nog inte klassas som särskilt hård idag utan den var ganska trallvänlig. Banden utmärkte sig genom att ha långt, permanentat hår och sångaren svängde gärna med mikrofonen och levde ut på scenen. Många av de band som bildades under 1980-talet är stora än idag, till exempel Metallica, Guns n’ Roses och Iron Maiden.