Musikaler du måste se

Musikaler du måste se

Musik som underhållning är troligen nästan lika gammal som människan. Troligen kunde stenåldersmänniskan både vissla och sjunga olika melodier. Idag har musikkonsten utvecklats och förfinats genom generationer till vad den är idag. Ett stort genombrott som kom för cirka 100 år sen är möjligheten att kunna spela in musik och bevara den. Innan det var det endast möjligt att kunna uppleva musik live. Ska man vara helt ärlig så är det väl ändå det bästa, att uppleva musiken live på plats. Ett sätt att uppleva livemusik är att se en musikal och vissa är bättre än andra. Här listar vi några av de bästa musikalerna i världen.

The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera

Fantomen på operan som den heter på svenska kan nog klassas att vara musikalernas musikal. Den spelas permanent både i West End i London och på Broadway i New York som är världens två största musikalscener. Historien om den osaliga anden som regerar på operan och som skänker den fagra Christine en fantastisk sångröst har berört sin publik sen premiären 1986. Musiken är skriven av den gamla musikalräven Andrew Lloyd Webber. Den hade först premiär i London och gick sen upp på Broadway två år senare, den har sen dess spelats där konstant och har även exporterats till en rad länder över hela världen. I Sverige har den satts upp två gånger. Första gången på 1990-talet med Mikael Samuelsson i huvudrollen som fantomen och sen en andra gång på Cirkus i Stockholm med Peter Jöback som fantomen. Peter Jöback som har haft den rollen både i London och New York blev vald till alla tiders bästa fantom och fick göra den rollen i en jubileumsföreställning på Broadway för att fira att musikalen fyllde 30 år.

West Side Story

Denna klassiska musikal från 1959 har sin handling baserad på den klassiska kärlekssagan om Romeo och Julia. Här är handlingen förflyttad till 50-talets New York där två rivaliserande gäng, The Jets och The Sharks, fightas om vem som ska styra över gatorna. Titeln syftar på att allt utspelar sig på Manhattans västra sida. Detta var innan Manhattan endast erbjöd dyra lyxbostäder åt rika utan här bodde arbetare från olika invandrargrupper. Den ökända stadsdelen Hell’s Kitchen stod som modell till scenerna i denna stilbildande musikal där dansen spelar en stor roll för att föra handlingen framåt. Den italienskättade Tony från The Jets blir förälskad i Maria vars bror är ledare för det rivaliserande gänget med Puerto Rico som ursprung, The Sharks. Resultatet blir så klart en omöjlig och förbjuden kärlek, en historia som alltid lockar till sympatier och engagemang.

Chicago

Ännu en långkörare som hade premiär på Broadway redan 1975 och spelas än. Den här även satts upp världen över i flertalet länder, inklusive Sverige flera gånger. Uppsättningen 1999 hade Petra Nielsen i rollen som Roxie Hart som drömmer om en karriär som musikalartist. För att ta sig fram inleder hon en affär med Fred Casely bara för att upptäcka att han lurat henne. Ursinnig mördar hon honom och hamnar i fängelse. Där får hon hjälp av advokaten Billy Flynn som får henne fri och efter det hjälper henne till den karriär hon alltid önskat. Sagan är inte slut där för i kulisserna lurar Roxies ärkefiende och största konkurrent Velma Kelly.