Musik genom tiderna

Musik genom tiderna

Under åren har musikaliska stilar återspeglat tidens samhälle och utvecklats med förändringarna i världen. Musiken förändras inte bara med samhället utan den förändras också med tekniska framsteg. När tekniken förändras kan det tillåta nya stilar att dyka upp och nya sätt för människor att lyssna. Från radio till TV och skivor till internet, musik och hur vi konsumerar det har dramatiskt förändrats under de senaste sjuttio åren. Till och med innovationerna inom tekniken som används för att skapa musikinstrument och inspelningsutrustning har påverkat vilka stilar och sånger som är gjorda och populära inom musiklandskapet.

Musik bland 1900-talet

Musik bland 1900-talet

Musiken på 1920-talet dominerades av jazz, blues och de resande dansbanden som spelade det som var populärt vid den tiden. Den familjära musikindustrin började just och allt tycktes möjligt. Den stora depressionen slog till sent på 1920-talet och förblev under 1930-talet, vilket starkt påverkade musiken. Populärmusik tjänade sitt syfte att ge en flykt från de hårda förhållandena i trettiotalet. Många låtar tog upp de aktuella frågorna samtidigt som de var optimistiska, medan andra behandlade stämningen med en mer tung och djup flow. Populära artister på den tiden var bland annat Duke Ellington, Louis Armstrong, Ma Rainey, Sophie Tucker, Eddie Cantor, Paul Whiteman, Bessie Smith. 1970-talet fungerade som en bro mellan allvaret i den musik som kom ut från slutet av sextiotalet och förlikar av musik från 1980-talet.Disco blev en av de största och mest populära musik trenderna under decenniet. Det var så genomträngande att många etablerade sångare och band kom ut med Disco sånger för att hänga med i trender, inklusive Rockers som Blondie och Rod Stewart. Tyngre rock musik och punk rock uppstod också under decenniet. Älskade artister under denna musikfas var bland annat The Who, The Jackson 5, Marvin Gaye, Rod Stewart, Diana Ross, Paul Simon, Kool & The Gang, Earth Wind & Fire, Kansas, ABBA, Donna Summer, Queen, The Carpenters, Elton John, Billy Joel.

Musik av 1950-talet reflekterade början av stora sociala förändringar i världen och särskilt i USA. Rock ‘ N’ roll, R&B och traditionell pop styrde listorna medan radio och TV anslöt landet i vår musikaliska smak och utsatt nationen till en större variation av artister och stilar. Några av de första stora stjärnorna av musik som dominerade från detta årtionde inkluderar Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard, Johnny Cash, Nat King Cole, Tony Bennett, Dean Martin, Patsy Cline, Same Cooke, Hank Williams, Teresa Brewer, Ritchie Valens.

Musik från 2000-talet

Musiken av 2000-talet erbjuder en mängd olika genrer och det reflekterade en hel del av popmusik som kom från nittiotalet. Många av samma artister och band behåller populariteten mellan de två decennierna. Några av de mer populära genrerna av decenniet ingår Dance-Pop, indie rock, och emo. Rap och trap introduceras också som favoriter. Artister som dominerar denna musik-tid är bland annat Eminem, Sean Paul, Rihanna, Jennifer Lopez, Kanye West, Beyonce, Taylor Swift, Linkin Park, Maroon 5, Lady Gaga, Justin Timberlake, Britney Spears, Christina Aguilera, Pink, Coldplay, Panic! At the Disco, Flo Rida, The Jonas Brothers, Justin Bieber, Lady Gaga, Katy Perry. För fördjupad information om just svensk musik genom tiderna så beskriver Miljön Kultur processen utvecklad.