Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Beethoven var en tysk tonsättare och pianist som levde och var verksam runt sekelskiftet mellan 1700- och 1800-talet. Han var otroligt produktiv under sin livstid och har tonsatt flera musikstycken som än idag är bland de mest kända i världen. En mycket speciell sak med Beethoven är att han blev helt döv vid 48 års ålder men fortsatte att både komponera och dirigera efter det. Bland hans mest kända verk finns Månskenssonaten och hans nio symfonier som än idag spelas flitigt både på den klassiska musikscenen och inom populärkultur som film. Symfoni nummer nio eller Beethovens nia som den också kallas är känd för att den komponerades efter att Beethoven helt förlorat sin hörsel.

Musikaliskt påbrå

Musikaliskt påbrå

Musikaliskt påbrå

Ludwig van Beethoven föddes 1770 i Bonn i nuvarande Tyskland av makarna Johann och Maria Magdalena van Beethoven. Det är inte helt fastställt men historiker tror att hans födelsedag var den 16 december. Han var barnbarn till en flamländsk framstående musiker som också han hette Ludwig van Beethoven. Han var bassångare vid det dåvarande furstendömet Kölns hov. Tack vare sin musikalitet kunde han utveckla sin karriär och blev så småningom befordrad till dirigent. Ludwig van Beethoven den äldres ena son Johann Beethoven var sopran och försörjde sig även genom att ge pianolektioner.

Ville lära av Mozart

Den unge Ludwig van Beethoven hade således gott musikaliskt påbrå och som 17 begav han sig till Wien i nuvarande Österrike som då var något av musikens huvudstad i Europa. Där var planen att han skulle bli elev hos självaste Wolfgang Amadeus Mozart. Ödet ville annorlunda då Beethovens mor hastigt gick bort vilket gjorde att han gav sig av hemåt för att ta hand om sina två yngre bröder. Han återvände dock till Wien året efter Mozarts bortgång. Nu blev han antagen som elev hos Joseph Haydns som var en annan framstående tonsättare av de så kallade wienklassicismen där Mozart var den främste. Trots att Haydn var en mycket framstående tonsättare och musiker så var Beethoven inte nöjd med honom som lärare utan han förde i hemlighet förhandlingar med andra läromästare. Under en av Haydns resor tog han tillfället i akt och blev istället elev hos Albrechtsberger. Han gjorde sen snart debut med ett eget pianostycke, Opus 19 i B-dur.

Månskenssonaten

Denna sonat som är ett av världens mest kända musikstycken spelas flitigt än idag. Det är så klart en stor favorit hos konsertpianister att framföra och den används och frekvent som filmmusik. Musikstycket har en mycket speciell stämning med sina tempoväxlingar och växlande styrka. Myten säger att Beethoven skrev detta stycke till en av sina elever, Giulietta Guicciardi, en 17-årig adelsflicka som han skulle ha varit hemligt förälskad i. Originaltiteln var Quasi una fantasia som översätts ungefär till ”som en fantasi”. Namnet Månskenssonaten fick musikstycket först senare av en tysk poet vid namn Ludwig Rellstab som tyckte att musiken liknade månens sken över sjön Vierwaldstätter i Schweiz. Månskenssonaten har älskats av många genom flera generationer. Vår svenska författare August Strindberg har tillägnat en hel bok till det musikstycket där han beskriver sin kärlek till verket, speciellt de sista satserna som berörde honom extra mycket.