Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach

Det finns några klassiska låtskrivare och kompositörer som man alltid kommer att ha på minnet och som har en väldigt betydande roll i vår musikhistoria.

Johann Sebastian Bach har en gedigen portfolio stycken som än idag spelas frekvent och han anses vara en av de mest betydelsefulla kompositörerna genom tiderna. Denna tyska tonsättare räknas även som en av kontrapunktens mästare vilket är en form av musikalisk komposition som han använde sig av.  Bach var under sina verksamma år inte alls så uppskattad för sin musik som han är idag. Han var mestadels beryktad som en otroligt skicklig organist. Trots detta var hans popularitet i dåtiden större runt om i Tyskland där han föddes och växte upp. Hans betydelse för musikhistorien och hans genialiska stycken vart mer kännbara efter hans bortgång då hans musik influerade andra kända kompositörer.  Men vad är det egentligen som fascinerar så mycket med Bachs musik och hur kommer det sig att han har en sådan betydande roll idag?

Bachs tidigare år, karriär och bortgång

Bachs tidigare år, karriär och bortgång

Johann Sebastian Bach föddes den 21 mars 1685 i Eisenach, Tyskland. Hans familj var alla kunniga musiker där hans far var stadsmusikant i Eisenach. Bach började tidigt att studera musik och tog lärdom från bland annat sin broder som var organist. Detta är vad som ligger som byggsten för hans snabbt växande kunskap som organist och kyrkomusiker. Som 18-åring började Bach få upp ögonen för den italienska kammarmusiken och skrev därefter några av sina första kantater. Efter 1708 började Bach på allvar att komponera stycken och han blev även befordrad till kapellmästare för Wiemar där han jobbade fram till år 1717. Johann Sebastian Bach var väldigt involverad kyrkligt och därför kom de flesta av hans verk att bestå av kantater. I hans gedigna samling kan man hitta mer än 200 olika som han skrev under sin livstid. Men utöver detta skrev han även flera längre klassiska stycken som bland annat “Matteuspassionen”, “Juloratoriet” samt “Johannespassionen”. Under Bachs senare år i livet inriktade han sig helt och fullt på att komponera och påbörjade då även arbetet med hans stora verk “Die Kunst der Fuge” som tyvärr aldrig avslutades. Mellan 1749-1750 drabbades Bach av en ögonsjukdom som efter flera operationer gjorde honom helt blind. Den 28 juli 1750 avled Bach av slaganfall.

Bachs betydelse för musikhistorien

Under Bachs verksamma år skedde en hel del förändringar vad gäller musik modet. De mer avancerade styckena fick istället en annan riktning som var enklare och mer melodisk. Trots detta fortsatte Bach att komponera sin musik på det mer traditionella polyfona sättet som ansågs vara onödigt krångligt och avancerat. Hans blandning av italienska, franska och tyska drag i styckena han skrev är någonting som gör hans musik så unikt. Den kom även att influera senare kompositörer som bland annat Mozart. Som bland annat komponerade stycken som “Trollflöjten” och “i Requiem” där man tydligt kan höra hur mycket Bach influerade hans tonsättningar. En annan kompositör som tidigt upptäckte Bachs storslagna mästerverk var Beethoven.

Med sina unika tonsättningar och nytänkande skapade Johann Sebastian Bach en enorm samling av material som än idag fascinerar och influerar tonsättare världen över. Tack vare hans stora påverkan på andra kompositörer räknas Bach som en av den bästa tonsättaren genom tiderna.