Det svenska musikundret

Det svenska musikundret

förundras över hur ett så litet land i nord kan få fram så många framgångsrika musiker, popband och låtskapare. Allt började när ABBA vann Eurovision Song Contest 1974 med låten Waterloo som idag är en riktig klassiker. Samtidigt klättrade Björn Skifs upp på förstaplatsen på den Amerikanska Billlboardlistan. Det svenska musikundret var fött och sen dess har det bara växt och frodats.

Waterloo i Brighton

Waterloo i Brighton

Waterloo i Brighton

Efter sin vinst i Brighton 1974 med Waterloo var ABBA:s manager Stikkan Andersson blixtsnabb på att göra allt för att få ut sina skyddslingar på den internationella marknaden. Han hade gjort flera tidigare försök att lansera svenska låtar på den amerikanska och engelska marknaden. Alltid med samma usla resultat. Nu var det helt plötsligt någonting helt annat. ABBA:s popularitet bara spreds över världen och de åkte ut på långa världsturnéer där de hyllades av miljontals fans. Man skulle lätt kunna tro att ABBA skulle vara helt omåttligt populära här hemma i sitt eget land men det var snarare tvärt om. I Sverige var det proggrocken med sin tillhörande politiska rörelse som dominerade. Kommersiell disco- och popmusik var något som ansågs fult och vulgärt. Efter att ha varit hyllade som kungar i nästan hela världen blev ABBA hånade av sina egna och pressen och kritiker gjorde allt för att skriva ner deras musik. Idag har vi besinnat oss och de forna medlemmarna i ABBA är några av våra mest kända och kära personligheter som har förärats med ett helt eget museum på Djurgården i Stockholm.

Blåblus och svallande känslor

Precis innan ABBA hann vinna sina stora internationella framgångar lyckades en svensk artist från Vansbro i Dalarna att lyckas med en bedrift ingen annan svensk lyckats med hittills. Att ta sig upp på förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan. Med sin hit Hooked on a feeling tog han och hans band Blåblus den stora kontinenten i väst med storm. Innan de knappt hann fatta vad som hänt så blev de nedringda av folk som ville ha dem över dit för att turnera. Namnet Blåblus blev ändrat till Blue Swede för att passa det engelska språket. Låten som tidigare framförts av engelsmannen Jonathan King hamnade i en tvist mellan bandet och låtskrivaren som försökte hindra att folk skulle lyssna på den. Jonathan King köpte bland annat helsidesannonser i amerikanska tidningar där han uppmanade folk att istället lyssna på hans version av låten. Helt verkningslöst visade det sig. Låten har i efterhand spelats in av en rad olika artister, bland annat av David Hasselhoff och Tom Jones.

Nya talanger tar vid

Om det svenska musikundret föddes under 1970-talet så har det sen dess bara växt och frodats. Under 1980-talet kom det fram stora artister som Europe med sin monsterhit The final countdown som än idag spelas flitigt. Under 90-talet kom stora band som The Cardigans men även soloartister om underbarnet Robyn. Den stora skrällen på nästa decennium är låtskrivaren och producenten Max Martin som är den svenska som har haft flest hits på Billboardlistan. Han framför inte låtarna själv utan har skrivit musik till världsartister som Britney Spears, Tailor Swift och N’Sync.