Att spela fiol

Att spela fiol

Det kan vara en dröm eller ett mål för många att spela ett instrument. Om man känner att man vill lära sig spela fiol så är det lite saker man bör tänka på. Att lära sig att spela fiol är inte speciellt svårt, men det krävs lite mer träning för att man ska bli bra. Det är viktigt att förstå att man inte kan läsa sig till kunskapen utan man måste praktiskt spela för att kunna lära sig. Med det sagt så är det inte fel att läsa också, men för att kunna spela måste man faktiskt spela. Precis som John Dewey säger: Learning by doing.

Grunderna

Grunderna

Grunderna

Först och främst behöver man träna på hur man ska hålla fiolen och stråken. Oftast håller man fiolen i vänster hand och har hakan i hakstödet. Det finns olika sätt som man därefter kan greppa fiolen och som man använder sig av när man spelar. Det finns också olika sätt som man kan hålla stråken. Därefter lära sig att hitta rätt toner. När man spelar fiol så är det mycket på gehör, man måste kunna höra om man spelar falskt eller inte. För till skillnad från till exempel en gitarr så finns inte tonerna utmärkta på en fiol. Man måste lära sig att höra om det blir rätt eller inte. Det finns

Att spela

Det finns olika sätt man kan spela fiol på. I början lär man sig att mest dra stråken över strängarna men senare kan man göra olika effekter som till exempel staccato. Så småningom kan man även lära sig att spela bland annat vibrato, där man rör fingret så att det blir som ett vibrerande ljud. När man lär sig att spela så är det bra om man har tålamod. Det kommer inte låta perfekt efter 2–3 gånger. Det kommer dröja men ju mer man övar desto bättre blir det. Man bör börja med enkla övningar och låtar innan man kastar sig på några avancerade klassiska stycken.

Kurser

Vill man så kan man försöka lära sig att spela hemma, utifrån olika material man kan köpa. Eller om man tar en kurs på nätet. Men det bästa är egentligen att gå till någon som lär ut. Där kan man få tips och råd om hur man ska göra, de säger om något blir fel. Får man direkt feedback så blir det lättare att kunna förbättras. Det finns möjlighet att gå kurser på många ställen, dels på Kulturskolan, detta är främst för barn och ungdomar. Om man vill lära sig som vuxen så är det främst Medborgarskolan eller ABF eller liknande som kan ha kurser. Oavsett om man är gammal eller ung, vill man lära sig spela så gör det. Musik är starkt och påverkar ens mående. När man väl har börjat spela så vill man inte sluta. Sätt upp mål, ha inte bråttom. Det finns möjligheter, det finns sätt. Den enda som stoppar dig är du själv.